woensdag 2 mei 2018

Dag 4 - Vorselaar-Averbode - 34,5 km

We komen vandaag boven de 100 km, 118 om precies te zijn. Dat was zo snel niet de bedoeling maar op een of andere manier zijn de etappes elke dag langer dan gepland.

De dag begon sprookjesachtig met de zeven geitjes (eigenlijk zes) en elfenbankjes.
 

Maar het werd uiteindelijk heel cultureel.
Binnen een uur liepen we door Herentals. Een mooi stadhuis en de Sint Waldetrudiskerk die jammer genoeg dicht was.
 

Het sluizencomplex van het Albertkanaal is indrukwekkend.

Verderop lopen we langs de Buulmolen. Er schijnt al een Buulmolen geweest te zijn in 1362. In 1938 moest de molen worden verplaatst omdat het Albertkanaal werd aangelegd. De molen verhuisde naar de Antwerpse haven en keerde in 2003 terug in Olen.

   
                      
Olen heeft ook een mooie Martinuskerk maar die is dicht.
Op het dorpsplein staat de Driepottenfontein waar een volksverhaal bij hoort over Keizer Karel en een pot met drie oren.


Achter de abdij van Tongerlo is een Lourdesgrot. Daar eten we onze boterham.


We willen natuurlijk graag een stempel van de abdij in onze pelgrimspas en lopen om het complex heen om binnen te kijken. Het is ontzettend groot. Een vriendelijke pater in de souvenirwinkel  belt zijn collega's om te vragen waar hun speciale stempel is en stuurt ons naar het museum. Daar wacht zijn confrater ons op. In het museum hangt de oudste replica van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Maar vandaag is het dicht. Gelukkig krijgen we wel de stempel. Wat natuurlijk geweldig is, een stempel van Tongerlo waar Norbertijnen wonen voor iemand die tien jaar in dienst is geweest bij Tongerlo en de Norbertijnen....
We krijgen de zegen en worden een goede reis gewenst.
 

We moeten dan nog 12 lange kilometers naar Averbode. Ook daar is een abdij, die we niet bezoeken. Ook kasteel de Merode laten we voor wat het is. We zijn moe en willen naar de B&B die we hebben geboekt.

Toch vreemd, ben je na een paar dagen lopen eindelijk gewend aan de rood-wit markering, kom je ineens weer de compostela schelp tegen!
                                                                       

Het was vandaag mooi wandelweer.
Geen koekoek vandaag.

1 opmerking:

  1. Prachtige plaatjes weer. En wat doen jullie het goéd. Gr. Loes.

    BeantwoordenVerwijderen