maandag 25 juni 2018

Dag 58 - San Valentino-Lasa - 32,2 km

Het is een dag van veranderend landschap en klimaat. We zijn aan de zuidkant van de Alpen en we dalen tot donderdag van 1500 tot 300 meter.

Vanochtend is het 9 graden en regenachtig. We vertrekken dan ook met jassen aan. Die gaan ook zo weer uit want het stopt met regenen en van lopen word je warm.


Bij vertrek merken we dat voor het eerst onze schoenen stoffig zijn, net als bij de wandelingen in Spanje. Het is al een teken dat de omgeving verandert.

We zijn aan de late kant. Het ontbijt was laat en we treuzelen behoorlijk vanochtend. Het zou vandaag een wandeling zijn van ongeveer 25 kilometer, en om 12 uur zien we dat we er nog 20 moeten doen. Iets klopt niet in onze routebeschrijving. Uiteindelijk worden het er meer dan 32.

We lopen San Valentino uit langs het Lago di Muta (de Haidersee). We genieten van het stuk langs het meer en stoppen op verschillende punten. Er staat een houten draaistoel waarin je lekker uit de wind zit. We trekken er de regenkleding uit. Aan het einde van het meer kun je een rondje langs het meer lopen via een brug, de Alm Malga. Het is een vlonderbrug. Het is niet onze route maar wel leuk om even te kijken.We lopen verder langs het meer en de rivier naar Burgeis. Deze rivier volgen we de hele dag, de Etsch of Adige. Alles hier is Duits of Italiaans. Onze gastheer van afgelopen nacht vertelde dat het van hier tot 100 km verderop nog steeds Duitstalig is hoewel iedereen ook Italiaans spreekt. Dat komt door de 2e Wereldoorlog. Voorheen was dit gebied Oostenrijks maar is sinds 70 a 80 jaar bij Italië ingelijfd.


 


We volgen het fietspad dat in het begin nog sterk daalt. Er zijn hellingen van 19 en 20%. Er is ineens een opstopping met fietsers omdat er brandweer op het pad staat. Er is een tractor van de berg af gereden die opgetakeld moet worden. Fietsers kunnen er bijna niet voorbij maar wij kunnen er goed langs. 

In Schleiss bekijken we de kerk. Er zou een VVV moeten zijn maar dat kunnen we niet vinden. Het wordt vandaag niets met een stempeltje. 

We dalen verder en komen in een gebied met akkerbouw en fruitteelt. Geen veeteelt meer. Hier wordt ook het land besproeid. Daar moeten we geregeld voor uitkijken want ook het pad krijgt steeds een sloot water.


 

We passeren Laatsch, en Glorenza dat ommuurd is. In Glorenza is het informatiekantoor nét gesloten. Weer pech.


We lopen nog steeds kilometers langs de rivier. Er staat veel wind. Het landschap wordt droger, het gras is niet meer groen.  De besneeuwde pieken zijn verdwenen, die hebben we achter ons gelaten.De wandeling duurt lang. We lopen kilometers lang door appelboomgaarden. Pas om half vijf bereiken we Lasa. Een stadje dat leeft van marmer en van appels.
We logeren vandaag bij een familie, we hebben een aardige zolderverdieping.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten