donderdag 28 juni 2018

Dag 61 Lana-Bolzano - 28,9 km - de laatste wandeldag

Das raar.. Je staat op en dan is het ineens de laatste wandeldag. Routinematig wordt de tas weer ingepakt, alles controleren, niets vergeten? En weer op pad. 

Na twee maanden lopen is het tijd om weer naar huis te gaan waar weer andere avonturen op ons wachten. Volgend voorjaar gaan we verder waar we nu stoppen.

Maar er ligt nu eerst nog een hele wandeldag voor ons. Die gelukkig wat bewolkt is, dat scheelt een hoop warmte. Het is wel wat benauwd.
We gaan er 25 'Googles' over doen zoals Ad het noemt. Dat zijn geen kilometers maar Googlekilometers. Die kloppen namelijk nooit.


We lopen eerst een paar kilometer voordat we Lana uit zijn. Totdat de weg versperd is.  Er wordt gegraven, alles ligt open. Wat nu? We klimmen eroverheen, een voetganger kan daar toch door? Een werkman zegt 'Zu' , en maakt een gebaar dat we er wel door mogen. Er is nog een bruggetje waar we over kunnen. Pffff......omlopen is niks gedaan.


De hele dag lopen we weer langs alle soorten appels. Het is nog vroeg in de ochtend, overal wordt nog gesproeid. Een waar waterballet is het soms. We moeten proberen de sproeiers te ontwijken, soms links het water en rechts het gif.
Na 8 kilometer gaan we over een brug de snelweg over, de rivier en de spoorbaan. Dan lopen we verder tussen het spoor en de rivier. En de appels. De snelweg ligt verderop.We zien al vroeg Bolzano liggen in de verte. Het ligt tussen de bergen ingeklemd.
Maar het duurt nog uren voordat we op onze plek zijn.Google stuurt ons via een pad door appelboerderijen. En dan staan we voor een hoog hek, de stad ligt er achter. De boeren hebben hun boomgaarden hermetisch afgesloten van de rest van de stad. Eroverheen is geen optie.
Dus we moeten de hele weg terug.


De weg door de stad naar de Dom is bijna 5 kilometer. We willen eerst naar de Dom waar we al snel de speciale pelgrimsstempel vinden. Alleen is de inkt bijna op. Het is voor ons voorlopig de laatste in ons pelgrimspaspoort. Volgend jaar gaan we vanaf deze Dom weer verder.


Morgenavond nemen we de trein terug naar Nederland. 
We zijn 61 dagen onderweg geweest, waarvan 4 rustdagen. We hebben dus 57 dagen gelopen. Dat is gemiddeld per dag meer dan 25 km. We hebben vanaf thuis 1445 km afgelegd. Tot Rome is het nu nog ongeveer 1100 kilometer.Veel mensen hebben ons dagelijks gevolgd op de blog en hebben ons via berichtjes aangemoedigd. Bedankt daarvoor. We hopen dat jullie ons volgend jaar ook weer willen volgen.
Ad en Anja


3 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd! Super trots op jullie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ad en Anja, gefeliciteerd met het bereiken van dit eindpunt. Mooi verhaal van jullie belevenissen. Zou ik de foto van de Norbertshöhe mogen gebruiken voor de website van de vereniging PnR voor het item: pelgrims onderweg? Stuur dan even een reactie naar ggoudvis@hotmail.com. Groet,
  Titia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He jammer, het verhaal is voor ons lezers ook weer afgelopen :( Altijd leuk om het mooie van Europa weer te zien. Goede reis terug en tot volgend jaar dan maar weer! :)

  BeantwoordenVerwijderen